Hur skulle din drömbegravning se ut

Hur skulle din drömbegravning se ut?

Har du funderar på hur du vill hedras när du går bort? Det kan vara svårt att tänka sig att man en dag ska begravas, men det är något som vi alla en dag kommer gå igenom. För att underlätta planeringen av begravningen för dina efterlevande och göra den svåra situationen lite lättare kan det vara bra att tänka ut hur man vill bli begrav, var man vill ha ceremonin samt hur vill man hedras av alla man älskar?

Religiös eller borgerlig begravning?

Ett stort omfattande beslut är om man vill begravas i en kyrka med en religiös ceremoni eller om man vill hedras genom en borgerlig begravning med religiösa inslag eller kanske en borgerlig begravning utan någon religiös koppling. Valet är upp till dig och är väldigt individuellt, det finns inga rätt och fel vilket kan göra det svårt för dina nära att veta hur just du önskar att ditt farväl går till. Därför är det bra att man öppet kan tala med sina anhöriga om man föredrar en borgerlig eller religiös begravning. Om du funderar på borgerlig kan du även tänka ut var du vill ha den, man har nämligen friheten då att välja plats och vem som ska leda ceremonin.

Musik under din begravning

Ett annat personligt och stort inslag av en begravning är musik. Musik är som känt väldigt individuellt, det du gillar och det du tycker är passande för en begravning kanske inte dina anhöriga tycker. Samt vill du ha några specifika psalmer med i ceremonin som du har anknytning till. Musiken kan vara några låtar som beskriver dig, något som kanske följt med dig under livet eller som du själv tycker passar.

Hur vill du bli begravd?

Hur man vill bli begrav och hur man vill att ens kropp ska tas hand om är även väldigt olika beroende på person. Det kan vara obehagligt att tänka på men för att underlätta valet för dina nära är det viktigt att vara tydlig med vad man önskar. Det finns olika tillvägagångssätt för att ta hand om en kropp när någon har avlidit, nämligen jordbegravning och kremering. Kremering är när man gör kroppen genom ugn till aska, det kan låta makabert men det är ett smidigt sätt att ta vara på kroppen och är det vanligaste tillvägagångssättet i Sverige. En fördel som många ser med kremering är om du önskar att din aska sprids i naturen av dina anhöriga. En jordbegravning är när man begravs i en kista och under en ceremoni sänks ner i jorden.

Fundera även på var du vill bli begravd, i en minneslund, på en egen plats med en gravsten på en kyrkogård eller att askan sprids ut är några alternativ. Eller du kanske har någon familjegrav som du vill tillhöra. När man väljer kyrkogård är det vanligt att man bestämmer sig för vid det kyrka som ligger närmast där man bor, eller där man växt upp.

Du kanske även har fler detaljer som är viktiga för dig vid din begravning. För att göra det lättare att prata om ämnet kan man göra det tillsammans med sina nära, där man kan lyssna och fråga varandra. På så sätt får dina anhöriga information om din drömbegravning och du får en chans att lyssna på deras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *